Tipy: Jak na statickou elektřinu na oblečení?

Tipy_Jak na statickou elektrinu na obleceni

Když jsem nedávno balila objednávky a žehlila šifonovou sukni do jedné z nich, měla jsem co dělat, abych ji pak odlepila od prkna. Co se stalo? Dokonale jsem ji při žehlení nabila statickou elektřinou a ta ji "přilepila". To asi znáte taky, kdy se vám lepí sukně na nohy, nebo halenka na ruce, že? A to právě způsobuje statická elektřina. Náchylné jsou na ni hlavně syntetické materiály, ze kterých je právě zmíněná šifónová sukně, nebo i všechny saténové.

Přináším vám několik triků, jak takovou situaci rychle vyřešit. A plus se mrkneme na to, jak jí rovnou i předejít.

Když potřebujete řešení rychle

1) Kovové ramínko nebo špendlík

Přejeďte před oblékáním sukni kovovým ramínkem nebo jiným libovolným kovovým předmětem. To vyruší statický náboj na povrchu oblečení. Stejně úspěšně poslouží kovový spínací špendlík - stačí ho přišpendlit na neviditelné místo (třeba vnitřní šev) a máte po starostech. Špendlík také vybije elektrický náboj a elektřina se nebude na povrchu látky hromadit. Tudíž ani lepit.

2) Chytili sprejera

Dalším okamžitým řešením je lak na vlasy. Tím stačí postříkat oblečení z vnitřní strany (z dostatečné vzdálenosti, aby vám neudělal na oblečení fleky) a máte po starostech. Sprej je skvělá věc, protože ho můžete používat i v momentě, kdy už máte oblečení na sobě.

Stejně dobře funguje lak na vlasy i proti statické elektřině na vlasech.

Kromě laku na vlasy, který nemusíte mít zrovna doma, stačí postříkat oblečení z jeho vnitřní strany roztokem vody a aviváže

3) Kdo maže...

Když se vám lepí oblečení na ruce nebo nohy, stačí se natřít hydratačním krémem. Statické elektřině se totiž daří tam, kde je nízká vlhkost. A pokud ji dodáte své vyschlé kůži, lepení pomine. Stejně tak účinně poslouží, když si s ním namažete ruce při vyndavání prádla z pračky nebo sušičky, díky tomu totiž nedojde k přenosu statického náboje z rukou na látku.

Jak se vyhnout statické elektřině předem?

1) Pomocníci při praní

Asi nebude překvapením, že jedním z pomocníků je jedlá soda. Ta je totiž nejspíš úplně na všechno. Když ji přidáte před praním k prádlu (přímo do bubnu), tak nejen, že zneutralizuje pachy, což je fajn bonus, ale hlavně zabrání hromadění statických nábojů na povrchu oblečení.

Podobně funguje i ocet. Ten nedávejte přímo k prádlu, ale nalijte ho místo aviváže do patřičného šuplíčku, aby se nadávkoval k praní až na samém konci. Nemusíte se bát, že z prádla bude cítit.

No a jak by řekl Babica, když nemáte sodu nebo ocet, dejte tam třeba aviváž :) Aviváž sama o sobě totiž obsahuje částečky, které mají vzniku statické elektřiny zabránit. Ale pozor, prádlo vyprané v aviváži by prý však už pak nemělo přijít do sušičky, údajně se tím sušička ničí.

2) Co pomáhá při sušení

Pokud používáte k sušení prádla sušičku, kde jsou díky suchému vzduchu a tření prádla ideální podmínky pro vznik statické elektřiny, vložte na posledních pár minut k prádlu vlhkou žínku. Ta zvýší relativní vlhkost vzduchu a statická elektřina se vyruší. 

Používejte vonné ubrousky do sušičky. Jsou totiž speciálně navrženy tak, nejen aby vaše oblečení krásně vonělo, ale aby také zabránily hromadění statické elektřiny v sušičce.

Až budete prádlo ze sušičky vyndavat, nezapomeňte nakrémovat ruce hydratačním krémem, jak už jsem psala výše. Oblečení po vyndání dobře protřepejte - což funguje hlavně tehdy, když ho vyndaváte hned po skončení sušícího cyklu (a ne jako já dva dny poté). Díky rozdílnému prostředí tak zabráníte vzniku statické elektřiny.

A pokud sušičku nepoužíváte a máte možnost sušit prádlo na čerstvém vzduchu, využijte toho. V sušičce je totiž mnohem příznivější prostředí pro vznik statické elektřiny, než když budete sušit prádlo venku, kde není takové sucho a vysoké teploty.

Co je vlastně ta statická elektřina?

Pro analytické typy jako já, co všechno potřebují pochopit, tu přikládám jedno rychlé vysvětlení. Raději až na konec, protože vysvětlovat neumím, natož fyzikální zákony :) Takže co tedy je ta statická elektřina? Jedná se o jev, který vzniká při kontaktu (nejčastěji tření) dvou těles, které vede k nashromáždění elektrického náboje na jejich povrchu, který se pohybuje z jednoho materiálu do druhého. To vede k nerovnováze mezi zápornými a kladnými náboji v obou površích. A protože objekty s opačnými náboji se přitahují, oblečení se tak k sobě začne kvůli statické elektřině lepit.

Máte nějaké další tipy, jak se zbavit statické elektřiny? Sem s nimi! :)