Tipy: Jak pečovat o satén

Tipy_Jak pecovat o saten

Kousky, které jsi si vybrala, jsou ušité ze saténu. Je to náderný luxusní materiál, připomínající vzhledem i dotekem hedvábí, který nechávám potisknout v jedné české tiskárně vlastními vzory. Vybrala jsem ho pro jeho vzdušnost a lehkost, která tě pohladí a díky které si budeš připadat jako víla. Barvy na něm jsou nádherně syté, látka je krásně splývavá a téměř nemačkavá. 

Pro jeho úžasné vlastnosti ho proto nesmírně ráda používám na řadu výrobků, které chválí a milují už stovky žen.

Satén - péče o produkty

Sukní všech střihů

Satén - péče o produkty

Saténové šátky různých velikostí

Satén - péče o produkty

A bezpočet dalších doplňků

Je to materiál, který budeš milovat v práci, ve společnosti, ale i na procházkách, který si ale zaslouží jemné zacházení. Jedině pak ti každý z kousků vydrží a budeš se v něm moci cítit jako bohyně i za několik let.

 

Jak o satén správně pečovat?

Satén je jemně tkaná látka velmi malé gramáže (85g) a nesnese se s ostrými předměty, a už vůbec ne například se suchým zipem. Proto dej velký pozor, když nosíš špičaté šperky, nebo se třeba kolem tebe pohybují malé děti s ostrými nehtíky, může se stát, že si tím vytáhneš nitku na látce. V takovém místě, hlavně u tmavých materiálů, budeš vidět bílou nitku, která se ti v osnově posunula. V takovém případě můžeš zkusit nitku jemně nehtem zahladit zpět, ale ne vždy se ti to musí podařit. Proto doporučuji, držet ostré a špičaté předměty dál.

O co se ale nemusíš bát, jsou barvy. Ty díky zvolené technologii tisku a materiálu nestrádají ani praním, jako je to třeba u bavlněných látek. Důležité je ale prát své kousky na teplotu do 40 °C a nepoužívat žádná bělidla ani chemické čističe. Vypranou sukni nebo šátek pak stačí nechat vyvěšené uschnout. A nebudeš ji muset ani žehlit! Někdy se ale stane, že to potřeba bude. Když se tak stane, že například budeš se svým kouskem cestovat a z kufru ho vytáhneš pokrčený, nic se neděje, satén můžeš bezpečně vyžehlit. I tady ale platí, abys volila nižší teplotu (já obvykle žehlím na "silon"). A pohlídej si, aby byla plocha žehličky skutečně čistá. Případné nečistoty (připečené části gumových potisků apod.) se totiž zahřejí více než žehlička a mohou ti látku nepěkně popálit.

UPOZORNĚNÍ NA ZÁVĚR: Když se budeš o své kousky starat s láskou, vydrží ti dlouhé roky. Dbej na to, abys výše uvedené body dodržovala. V opačném případě ti nebudu moci případnou reklamaci (s odůvodněním opotřebení materiálu) uznat.

Pojďme si to shrnout:

  • Per šetrně a na nízkou teplotu (max do 40 °C),
  • nesuš v susičce,
  • nesuš na přímém slunci. Slunce vytahuje pihy, ale také barvy, což u barevných tisků nikdo nechce.
  • neběl,
  • nečisti chemicky,
  • žehli na nízkou teplotu.
  • pamatuj, že ale tou největší laskavostí je být laskavá sama k sobě ❤️