Šperky - jak o ně pečovat

Jak pečovat o šperky

Každý šperk, který si pořídíš, je dokonale lesklý a krásný. Ale stříbro, ze kterého jsou šperky vyráběné, má jednu přirozenou vlastnost - oxidaci. K té dochází v různě na základě různých faktorů různě rychle. Mohou ji ale urychlit vnější vlivy, jako například parfémy, kosmetika, voda, chemie, nebo i přirozené PH pokožky. Když ti stříbrný šperk sčerná, není to známkou nepravosti či špatné kvality kovu, je to prostě jeho vlastnost. Oxidace se dá oddálit rhodiování, které jsem se věnovala ve článku o materiálech. Co je ale nejdůležitější, oxidaci můžeš předejít, pokud se budeš o šperky správně a s láskou starat. V takovém případě ti pak vydrží dlouhé roky.

Jak o šperky správně pečovat?

Pokud se šperky budeš pečovat, vydrží ti dlouhé roky. Co tedy šperky mají a nemají rády?

  • Parfémy, lak na vlasy, kosmetiku, to vše použij dřív, než si šperky nasadíš. Chemie totiž může poškodit vrstvu rhodia, která je na špercích, a ty by mohly rychleji oxidovat. Případně můžeš své šperky po kontaktu s těmito látkami opláchnout čistou vodou a otřít měkkým hadříkem, který je součástí balení.
  • Stejně tak je tomu i s potem, chlorem a vysokými teplotami. Když jdeš scvičit, do sauny či bazénu, nebo dělat nějakou fyzicky namáhavou práci, raději šperky sundej. Všechny zmíněné vlivy jsou na šperky příliš argesivní, můžou zničit povrchovou vrstvu a tím je připravit o lesk a barvu.
  • Když zrovna šperky nenosíš, ukliď je do sucha a temna. Ideálně do šperkovnice, nebo klidně i do krabičky, ve které ti šperk dorazil. Díky tomu ochráníš šperk před vhlkem a světlem.
  • Když šperky čistíš, pečuj o ně něžně. Stačí je přeleštit suchým měkkým hadříkem, který je součástí balení. V případě, že to opravdu potřebují, je můžeš vyčistit vodu s nějakým jemným mýdlem či šetrným čistícím prostředkem. Takový šperk nezapomeň pak důkladně osušit, vlkost mu nedělá dobře. Ale pozor na kamínky či perličky, ať si je nešetrnou manipulací nevyndáš.

UPOZORNĚNÍ NA ZÁVĚR: Když se budeš o své šperky starat s láskou, vydrží ti dlouhé roky. Dbej na to, abys výše uvedené body dodržovala. V opačném případě ti nebudu moci případnou reklamaci (s odůvodněním opotřebení materiálu) uznat.

Pojďme si to shrnout:

  • Skladuj své šperky v suchu a temnu
  • Chraň je před kontaktem s kosmetikou, parfémy a chemií (jako je například i chlór)
  • Neměly by přijít do styku s potem, odkládej je proto při sportu, koupání nebo náročné práci.
  • Pravidelně je čisti přiloženým měkkým hadříkem.

Pamatuj, že ale tou největší laskavostí je být laskavá sama k sobě ❤️